Vydatnost vs. filtrační štěrkový obsyp

13. 11. 2021 publikoval Matěj Novotný

V dnešním článku se podíváme na možné problémy s vrtanými studnami, jak je řešit a ještě lépe, jak jim předejít.

Mám vrtanou studnu a zhoršuje se vydatnost. Co s tím?

Není nic jednoduššího než se do vrtané studny podívat kamerou. Především u starších studní je na monitoru krásně vidět každé poškození, rozpojení, ucpání perforací nebo jejich malá četnost. Spolu s nedostatečným nebo i žádným obsypem je toto nejčastější příčina snížené vydatnosti a kalení již používaných vrtaných studní.

První pomocí může být vyčištění technologií airlift. Airlift s využitím podtlaku snižuje hladinu studny jak v zárubnicích, tak i ve filtračním obsypu okolo. Takto lze celý obsyp i perforaci doslova proprat. Zároveň lze pomocí airliftu odsát i několik metrů jemného sedimentu, a tak vrtanou studnu revitalizovat.

Četnost a kvalita provedení perforací u zárubnic je jedním ze základních parametrů funkční vrtané studny. Bývalo běžnou praxí trubku několikrát horizontálně proříznout. Záleželo na ochotě a svědomitosti tyčaře, jaký maximální možný okamžitý nátok zákazníkovi dopřeje. My každou vrtanou studnu vystrojujeme minimálně 8 metry strojně perforovaných zárubnic s potencionálním možným nátokem 6 000 l/den/metr.

Pokud se stav vrtané studny, která byla ošetřena airliftem, nezlepší, nezbývá než začít uvažovat o novém vrtání.

Co je filtrační obsyp a proč je důležitý?

Nezbytnou a důležitou součástí vrtané studny je filtrační štěrkový obsyp, kterým musí být prostor mezi plastovými zárubnicemi a stěnou vrtu rovnoměrně obsypán ode dna až po část, kde je vrt utěsněn proti svrchním vodám. Mocnost obsypu v poměru k průměru výstroje určuje norma ČSN 75 5115. Filtrační obsyp zachycuje nečistoty pocházející ze zastižených zvodní (pramenů). Pokud není obsypání a odtěsnění provedeno řádně, vrtaná studna se postupně zanese. Důsledkem je zbytečné snížení vydatnosti a později třeba i úplná ztráta vody. S tím pak už u hotové vrtané studny nejde mnoho dělat. Kromě vyčištěním Airliftem je možná ještě sanace studny. Ta je většinou tak finančně náročná, že po porovnání nákladů a s přihlédnutím k nejistému výsledku vychází obvykle lépe rovnou realizace nové vrtané studny.

Další články

Co vše je potřeba zařídit před vrtáním studny

Přečíst celý článek

Máte obavy z vrtané studny? S námi nemusíte

Přečíst celý článek

Všechny články

S čím vám pomůžeme

Vrtané studny na klíč

Postaráme se o vše. Od vyhledání vhodného místa pro vrt, přes administrativní přípravu, vyvrtání a vystrojení studny až po přípojení ke stavbě.

Více o vrtaných studnách

Ušetřete peníze a odebírejte vodu z vlastního zdroje s vrtanou studnou

Nechte nám na sebe kontakt. Do pěti pracovních dnů se vám ozveme a vše domluvíme.

(Pomůže nám zjistit si více o geologických podmínkách pro vrt)