Jak vybrat kvalitního dodavatele na vrtanou studnu?

29. 11. 2021 publikoval Matěj Novotný

Při výběru vhodné nabídky řešte především poměr plastové výstroje vůči vrtnému průměru . Především u hlubších studní nebo v geologicky náročném podloží je důležitá nabízená šířka stěny plastových zárubnic, kvalita a velikost perforací.

Dále se zajímejte o to, jak daná firma vrt těsní. Správně se vrtané studny těsní bentonitem. Bentonit je specifický druh jílu, který mění s vlhkostí svou roztažnost až do šestinásobku svého objemu. Ve vrtané studni se při odběru neustále mění hladina vody, tudíž pro správné utěsnění je toto velmi praktická vlastnost. Některé firmy nabízejí i ucpávky z betonu, který ale nemá podobné vlastnosti jako bentonit a je proto nevhodný.

Mnoho vrtařů vám bude tvrdit, že je nutné v zemi ponechat železné pažení použité při vrtání. Oblíbeným argumentem je možný střih vrtu. Kromě několika známých lokalit především na severu Čech, kde se pomalým tempem posunují celé vesnice, pro toto není důvod. V pravidelně čerpané studni dochází při odběru vody ke změnám výšky hladiny. Pažení postupně rezne, což poznáte na zákalu čerpané vody. Později železné pažení prorezne zcela a studna může být kontaminovaná prameny, které železné pažení měly původně odtěsnit. Toto je záležitost zastaralých postupů, staré techniky a problému pažení vyndat po vystrojení a obsypání studny. Kromě výše uvedeného není jiný objektivní důvod pro ponechání reznoucího železa ve vrtané studni.

Při samotné realizaci je podstatné množství obsypu. Pro představu: pro vrtanou studnu hlubokou 40 m je potřeba minimálně 1,2 tuny štěrku. Pokud do vrtu vysypala posádka dva kýble štěrku, je na místě být na pozoru, protože se tím pádem nedá hovořit ani o kvalitním odtěsnění.

Pro užší výběr je důležitá možnost vyčištění vrtu Airliftem. Ten při správném postupu doslova propere vrtanou studnu v celé délce. „Vyčištění“ studny pomocí odčerpání vody kalovým čerpadlem je lepší než nic, ale s účinností technologie airlift se nedá srovnávat.

Při realizaci vrtu oceníte také možnost svedení vývrtu na jednu hromadu, kterou zlikvidujeme během zemních prací spojených se zapojením vody z vrtané studny do technické místnosti. Nemusíte proto většinou nic zakrývat plachtou. Při vrtání neobarvíme váš ani sousedův pozemek špinavým aerosolem ani nezaprášíme celé okolí. Naučili jsme se vrtat čistě, s minimální prašností a bez velkých zásahů.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru dodavatele a mnoho radosti z vlastního zdroje vody.

Další články

Co vše je potřeba zařídit před vrtáním studny

Přečíst celý článek

Vydatnost vs. filtrační štěrkový obsyp

Přečíst celý článek

Všechny články

S čím vám pomůžeme

Vrtané studny na klíč

Postaráme se o vše. Od vyhledání vhodného místa pro vrt, přes administrativní přípravu, vyvrtání a vystrojení studny až po přípojení ke stavbě.

Více o vrtaných studnách

Ušetřete peníze a odebírejte vodu z vlastního zdroje s vrtanou studnou

Nechte nám na sebe kontakt. Do pěti pracovních dnů se vám ozveme a vše domluvíme.

(Pomůže nám zjistit si více o geologických podmínkách pro vrt)