Vrtaná studna vs. kopaná studna

19. 12. 2023 publikoval Matěj Novotný

Každý typ studny pracuje s vodou jinak a je tak i vhodnější pro různé použití. Níže se pokusíme jednotlivé druhy studní srovnat a přehledně vám představit jejich výhody i nevýhody.

Kopaná studna
Vrtaná studna
Zásoby vodyKopaná studna akumuluje povrchovou voduJedná se o podzemní prameny. Dobře nalezená studna bývá umístěna na křížení většinou 3 až 4 pramenů.
KontaminaceKopaná studny využívá povrchový kolektor v propustné hornině, tudíž je snadné je kontaminovat. Kopaná studna je vhodná pro užitkové účely pokud je na vodu naraženo brzy. 3 metrovou díru zvládne kdejaký bagr. Větší hloubky jsou již velice dobře placeným řemeslem.Vrtaná studna pracuje s prameny v hloubkách většinou minimálně 30 metrů pod povrchem.
Dobře utěsněný vrt není kontaminovaný např. živočišným nebo jiným znečištěním na povrchu.
AkumulacePracujete s objemem vody který dotéká různě dlouho v závislosti třeba na ročním období nebo vydatnosti srážek.Ve vrtu čerpáte z puklin vodu, která je ze své podstaty napjatá, tzn. hladina vody je při čerpání vytlačována např. z 30 m do 10 m a je neustále obnovována.Vydatnost vrtané studny určuje síla jednotlivých naražených puklin. Vydatnost bývá konstantní nebo se v málo propustném prostředí dokonce navyšuje.
RozměryPrůměr a hloubka studny se volí dle potřebného množství akumulované vody.U vrtaných studen není důležitý průměr vrtané studny ve smyslu akumulace. Důležitější je kvalitní vystrojení, odtěsnění, vyčištění vrtané studny a především dobře vytipované místo.

Shrnutí

Pokud potřebujete zdroj pro zahradu nebo jiné užitkové účely a nalezený povrchový pramen není příliš hluboko, doporučujeme volit kopanou studnu.

Pokud potřebuje trvalý a stabilní zdroj pitné vody doporučujeme vrtanou studnu. Vrtaná studna je kvalitnější a trvanlivější volbou. Voda z vrtané studny je kvalitnější. Vrtaná studna využívá zásoby podzemní vody a většinou je už navěky.

Další články

Co vše je potřeba zařídit před vrtáním studny

Přečíst celý článek

Máte obavy z vrtané studny? S námi nemusíte

Přečíst celý článek

Všechny články

S čím vám pomůžeme

Vrtané studny na klíč

Postaráme se o vše. Od vyhledání vhodného místa pro vrt, přes administrativní přípravu, vyvrtání a vystrojení studny až po přípojení ke stavbě.

Více o vrtaných studnách

Ušetřete peníze a odebírejte vodu z vlastního zdroje s vrtanou studnou

Nechte nám na sebe kontakt. Do pěti pracovních dnů se vám ozveme a vše domluvíme.

(Pomůže nám zjistit si více o geologických podmínkách pro vrt)