Proč nedoporučujeme převrtání kopané studny

04. 01. 2024 publikoval Matěj Novotný

Zákazníci se na nás obrací s otázkou, jestli umíme převrtat kopanou studnu a prohloubit ji tak o několik metrů. Technicky to možné je, ale obvykle je to zbytečná práce. Přečtěte si, proč.

Kopané studny se hloubí do doby, než se narazí na první povrchový pramen nebo jejich křížení. Obvykle jsou tyto studny hluboké maximálně 15 metrů, průměr studní bývá 1 metr.

Kopání studen obvykle probíhá tam, kde je vydatný pramen. Nicméně podmínky se během let mění a podloží později nemusí být tak nasycené, jak tomu bylo desítky let nazpět.

Záleží také na tom, jak přibývají nebo naopak ubývají srážky, které povrchovou vodu doplňují. Obecně totiž povrchové vody ubývá – stejně jako té hlubinné.

Další komplikací je kontaminace vody ve studní nejčastěji znečištěním živočišného původu.

Převrtáním se vydatnost pramene nezvýší

Ve chvíli, kdy se vydatnost pramene snižuje, lidé se logicky začínají poohlížet po řešení. Zvažují také prohloubení kopané studny. Avšak tím se voda jako zázrakem nerozteče.

Provrtáním kopané studny docílíte pouze prohloubení o pár metrů. Nicméně povrchový pramen už vydal, co měl, víc z něj nezískáte.

Jak tedy zvýšit vydatnost kopané studny?

Z našeho pohledu je rozumnější vrtat na křížení pramenů podzemní vody. Prohloubení kopané studny klasickou metodou není nic levného a navíc s nejistým výsledkem. Po ekonomické stránce vychází často již lépe uvažovat o nové vrtané studně, která pracuje v puklinovém systému a zabere prameny hluboko pod povrchem.

Pokud byla kopaná studna dřív hlubší, můžete ji nechat manuálně vyčistit. Každý takto vyčištěný metr znamená až 1 000 litrů vody navíc.

Čištění kopaných studní nicméně u nás nenabízíme, protože se specializujeme na vrtané studny – čistíme je technologií airlift. Pokud máte vrtanou studnu a potřebujete ji vyčistit, ozvěte se nám.

Další články

Vrtaná studna vs. kopaná studna

Přečíst celý článek

Cena vrtané studny nezáleží jen na hloubce

Přečíst celý článek

Všechny články

S čím vám pomůžeme

Vrtané studny na klíč

Postaráme se o vše. Od vyhledání vhodného místa pro vrt, přes administrativní přípravu, vyvrtání a vystrojení studny až po přípojení ke stavbě.

Více o vrtaných studnách

Ušetřete peníze a odebírejte vodu z vlastního zdroje s vrtanou studnou

Nechte nám na sebe kontakt. Do pěti pracovních dnů se vám ozveme a vše domluvíme.

(Pomůže nám zjistit si více o geologických podmínkách pro vrt)