Povolení na průzkumný vrt nebo na vrtanou studnu?

15. 01. 2024 publikoval Matěj Novotný

V tomto článku se podíváme na 2 různé cesty, kterými je možné se vydat při schvalování vrtané studny

V současné době existují dvě cesty, jak se dopracovat ke kolaudaci vrtané studny:

  1. Nejdříve realizovat průzkumný vrt a následně z něj udělat studnu.
  2. Rovnou si vyřídit společné stavební povolení pro vrt i nakládání s vodami.

Většina úřadů pracuje rovnou se stavebním povolením, jsou však regiony, kdy preferují průzkumný vrt. Na první pohled dává větší smysl nejdříve vytvořit průzkumný vrt, kterým se ověří, že je ve vrtané studně opravdu dostatek vody. A až následně, pokud je vše v pořádku se zkolauduje jako studna.

Z pohledu vašeho komfortu je praktičtější zažádání rovnou ostavební povolení na vrtanou studnu.
V obou případech se začíná stejnými úkony. Je potřeba vyjádření geologa, pro studny nad 30 metrů hloubky i báňského úřadu Dále jsou potřebné vyjádření od daného povodí, životního prostředí, sítí, obce, příp. CHKO, lesů, železnice atd.

Průzkumný vrt

Součástí průzkumného vrtu je i min. 1 denní čerpací zkouška. Z čerpací zkoušky vznikne hydrogeologické vyjádření a v určité míře se kolečko opakuje až k finálnímu povolení stavby. Pro zákazníka to v praxi znamená, že vrt už má vyvrtaný a připravený, ale čeká pár měsíců než ho orgán označí za studnu a může studnu dokončit a realizovat připojení.

Stavební povolení pracuje rovnou s vyjádřením hydrogeologa o neovlivnění (viz. Depresní kužel). Pracuje se zde také s tím, že vrtař od začátku konstruoval vrt na dostatečnou hloubku. Pokud je geolog obeznámen s postupy příslušného úřadu je schopen získat povolení pro průzkumný vrt do tří měsíců a stavební povolení do pěti měsíců.

Ze zkušenosti preferujeme rovnou stavební povolení. Vyplatí se na něj počkat. Ve prospěch stavebního povolení hrají i další fakta. Pro stavební povolení není potřeba čerpací zkouška, která znamená další investici navíc.

Hlavní výhodou je vydané stavební povolení na celou vrtanou studnu, tzn. už byly vypořádány všechny připomínky zúčastněných stran. Stavba je již povolena i se souhlasem ostatních účastníků. Pro případného nepřejícího souseda, je podstatně těžší vám vaši akci znepříjemnit. Studna není pouze díra do země. Realizujete stavbu, která vám má sloužit celý život.

Je rozumné na začátku vzít v úvahu i přístup toho, kdo vám bude vrtanou studnu realizovat. Setkali jsem se i s případy, kdy dodavatel záměrně kvůli ceně nabízel jen průzkumný vrt. Nikdo se zákazníkovi na začátku nezmínil, že si tak zaplatil pouze půlku kolaudace.

Další články

Cena vrtané studny nezáleží jen na hloubce

Přečíst celý článek

Jak vybrat kvalitního dodavatele na vrtanou studnu?

Přečíst celý článek

Všechny články

S čím vám pomůžeme

Vrtané studny na klíč

Postaráme se o vše. Od vyhledání vhodného místa pro vrt, přes administrativní přípravu, vyvrtání a vystrojení studny až po přípojení ke stavbě.

Více o vrtaných studnách

Ušetřete peníze a odebírejte vodu z vlastního zdroje s vrtanou studnou

Nechte nám na sebe kontakt. Do pěti pracovních dnů se vám ozveme a vše domluvíme.

(Pomůže nám zjistit si více o geologických podmínkách pro vrt)