Opravdu je pro nalezení správného místa potřeba proutkař?

11. 1. 2022 publikoval Matěj Novotný

Ano. Mnoho lidí je citlivých na biodetekci, ale pro kvalitní vyhledání pramenů je potřeba dlouholetá zkušenost.

K vyhledání ideálního místa používá dobrý proutkař několik způsobů současně. Nejlepší je, když nalezne prameny pomocí virgule, proutku i pružiny, a navzájem si tak jednotlivá měření potvrdí.

Při hledání pouze pomocí virgule může být zvodnělý pramen snadno zaměněn s pramenem již vyschlým - kvůli přítomnosti zbytkových minerálů. Virgule reaguje na minerály (především na železo) silně a je na zkušenosti proutkaře, aby to rozpoznal. Správně vyhledané křížení několika kvalitních pramenů je opravdu zásadní pro dobrou vydatnost a fungování vrtané studny.

Vrtů pro tepelná čerpadla se obvykle navrtává více dle dispozic objektu. Máme tak v praxi ověřeno, že jeden vrt může být plný vody, o 10 metrů dále není ani kapka. Mezi vrtaři se traduje, že voda je všude, jen záleží, jak hluboko se vrtá. Věříme, že je to pravda, nicméně vždy raději vrtáme na tom správném místě. Nutnost kvalitního vyhledání je potřeba především v žulovém skalním podloží, kde jsou nejmenší průměry puklin (třeba i jen v setinách milimetru), kterými proudí voda. Příznačně se jim říká vlásečnice.

Další články

Jaké čerpadlo patří do vrtané studny?

Přečíst celý článek

Jaký průměr vrtané studny zvolit?

Přečíst celý článek

Všechny články

S čím vám pomůžeme

Vrtané studny na klíč

Postaráme se o vše. Od vyhledání vhodného místa pro vrt, přes administrativní přípravu, vyvrtání a vystrojení studny až po přípojení ke stavbě.

Více o vrtaných studnách

Ušetřete peníze a odebírejte vodu z vlastního zdroje s vrtanou studnou

Nechte nám na sebe kontakt. Do pěti pracovních dnů se vám ozveme a vše domluvíme.

(Pomůže nám zjistit si více o geologických podmínkách pro vrt)